Test: Bästa vegoburgaren för grillen!

Köpfakta har grilltestat sex vegoprodukter för att kora den som mest liknar köttversionerna, utifrån smak, konsistens, utseende, m m. Detta för att se vilken vegovariant som skulle bli det enklaste insteget till vegogrillning för en köttätare.

Jämförelsen oundviklig

Det finns naturligtvis inget krav på att vegetariska korvar, färs eller burgare måste likna sina animaliska syskonprodukter. En annanas ska ju aldrig likna en falukorv. Men, när vegoprodukternas namn och utseende tycks referera till animaliska förlagor så kommer de flesta köttätare använda sina älskade köttprodukter som måttstock. Och lyckas produkterna tilltala båda lägren så blir de mycket enklare att servera på grillfesten med blandat sällskap, och olika preferenser.
Vi testar alltså sex frysvaror utifrån upplevelsen vid grillning, vilket inte säger något om upplevelsen vid stekning, eller tillagning på andra vis. Ingen av tillverkarna eller försäljningskedjorna har haft någon inblandning i urvalet eller testet.

Annons:

RESULTATET:

6:e plats (lägst betyg): Broccoli-Puckar av varumärket Garant (Axfood).

Juryns bedömning: Konsistensen var mycket lös och gick inte att lyfta upp till grillen. Att placera dem i ett halster hjälpte inte heller mycket, så vi avråder helt att ta med dessa till grillfesten. Att de däremot är goda att steka i panna är en helt annan sak.

5:e plats. Solrosburgare av varumärket Ekko gourmet.

Juryns bedömning: De var för starkt kryddade vilket upplevdes som att tillverkaren ville dölja nåt, eller kompensera råvarornas bristande smak. Tråkig konsistens inuti, och det gick inte att få någon trevlig grillyta på utsidan.

4:e plats. Hampabiffar av varumärket Ekko gourmet:

Juryns bedömning: Dessa hade en fin grillyta, som delvis redan fanns på den frysta produkten. Men, smaken var mycket tråkig. Den lösa konsistensen gjorde dem svåra att hantera på grillen, så lämpligen grillas de i ett halster.

3:e plats. Vegokorv av varumärket Anamma.

Juryns bedömning: Korvarna har en lös konsistens från början och kan lätt gå sönder vid hanteringen. Men, under grillningen blir de mycket fastare och får ett aptitligt tuggmotstånd. Smaken påminner om ungerska kryddkorvar, med en aning röksmak, och produkten tar till sig viss önskad grillsmak.

2:a plats. Veganska burgare av varumärket Hälsans kök:

Här delades juryn i två läger där hälften gav smaken gott beröm, medan andra lägret fann den lite trist i både smak och tuggkänsla. Grillytan såg trevlig ut, men hade tyvärr lite karaktär av papper. Fast å andra sidan så blir ju inte grillytan alltid perfekt på en köttburgare heller. Bra var att den tog åt sig en aning arom från grillningen, och totalupplevelsen var godkänd.

1:a plats (vinnaren). Vegoburgare av varumärket Anamma:

Trevlig och aptitlig grillyta som visserligen fanns redan från början, men den fick lite mer äkta känsla under grillningen. Konsistensen och tuggmotståndet var bra, samtidigt som smaken var väl balanserad och tog till sig lite av grillaromen. Denna produkt var den som kom närmast animaliska burgare i upplevelsen, och serveras dessutom som McVegan på MacDonalds. Den kan säkerligen gillas av alla på grillfesten även om den inte lurar köttätarna att tro att burgaren är gjord av fläsk eller nötkött. Den är baserad på sojaprotein vilket tillskrivs en mildare klimatpåverkan.

Upptiningen påverkar

Vi rekommenderar att man låter samtliga dessa frysvaror få självtina långsamt, men mycket försiktig uppvärmning i micro fungerar också. Vid stark uppvärmning i micro så kan däremot konsistensen förändras, och ju mer tillagade de är innan grillningen desto mindre grillsmak kommer de att ta till sig.

Reportage: Tom Swales