Låt familjen lukta på gasolen och lära sig den livsviktiga varningssignalen!

De flesta som handlar gasol till husvagnen och husbilen hanterar sina flaskor på ett säkert och ansvarsfullt sätt, men ändå glömmer många att lära familjen känna igen den viktigaste varningssignalen, nämligen doften. Den som inte känner igen lukten vid läckage kan ju heller inte varna de andra.

Annons:

Gasolgubben i Falkenberg drivs av Tore Johansson:
– Ja, alla i familjen borde lukta på gasolen och få förklarat för sig vad den signalerar. I norden innehåller vår vanliga gasol till husvagnen, husbilen, terassvärmaren eller grillen nittiofem procent propan. Det är en helt luktfri gas, så därför tillsätter tillverkaren fem procent luktämne så att alla ska märka av ett läckage. Men, hur många föräldrar har låtit sina barn lukta på gasolen?

Olagligt fylla för gammal flaska

En annan säkerhetsfaktor är gasflaskans täthet, som knappast ökar med åldern. Ändå är det många som kommer för att fylla på mycket gamla flaskor, utan avsikt att köpa en ny.
– Vi varken vill eller får fylla på flaskor som är mer än tio år gamla, och det är vi noggranna med. Men, för att underlätta för kunden så köper vi deras uttjänta gasflaska för hundra kronor när de köper en helt ny av oss. De gamla flaskorna hämtas sedan för skrotning, så det är absolut ingen förtjänst för oss men vi vill ju övertyga kunderna att välja säkerheten framför allt.

Macken eller påfyllningsdepån?

Även om din flaska för gasol till husvagnen är uttjänt och föråldrad så kan den ändå bytas in på bensinstationernas pantsytem, där de drar av för din inlämnade flaska när du köper en begagnad påfylld. Men, där är gasolpriset mycket högre än hos påfyllningsdepåerna, som exempelvis Gasolgubben som endast tar tjugofem kronor kilot. Det innebär att köp av en helt ny flaska hos Gasolgubben, som betalar en hundring för din uttjänta, blir en lönsammare affär redan efter två påfyllningar.

Vissa konsumenter tror att ”påfyllarnas” gas är av sämre kvalitet än bensinstationernas, men det är en strikt reglerad marknad med ett fåtal noggrant kontrollerade leverantörer.
– Nej, priset har inget med gasens kvalitet att göra, utan det är påfyllarnas hantering, enklare stationer och affärside som ger det låga priset. Visst finns det folk som har insinuerat att vi köper “fulgas” från mindre nogräknade organisationer eller länder, men det är naturligtvis inte sant, förklarar Tore Johansson.

Butan sämre i kalla Norden

Angående utländsk gas så vill han gärna upplysa de som fyller på gasol till husvagnen eller husbilen under utlandsresan, att de troligen då får butan i stället för propan.
– Butan fungerar bra i varma länder, men inte alls när det blir kallt här hemma. Så, även om man hittar billig gas utomland så bör man inte köpa mer än vad som går åt innan hösten.

Dyrt laga läckande gasolsystem?

Om det skulle läcka ut gasol i husvagnen så handlar det mycket sällan om flaskan, utan mer troligt är att slangar och kopplingar sitter dåligt eller har sprickor.

Vincents Husbil & Husvagn i Varberg är landets ledande förmedlare av campingfordon, med auktoriserade tekniker för gasoltester:
– Det kan vara svårt att hitta små läckor själv, men vi har ju specialkunskap och utrustning så det är sällan stora kostnader att lokalisera och fixa gasolläckage. Och, självklart har alla husvagnar och husbilar som säljs via oss genomgått våra gasol- och fukttester, vilket vi lämnar garanti på, avslutar Vincents tekniker.

Text: Tom Swales

2 thoughts on “Låt familjen lukta på gasolen och lära sig den livsviktiga varningssignalen!

  1. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.