Sällan smaken som avgör vilket kaffe du väljer (KÖPFAKTA)

Avgörande är förpackningsdesign, ärvd tro, dosering och den prisnivå som du identifierar dig med.

Sex stora blindtester har genomförts av olika svenska konsumentmedier, för att betygsätta smaken på uppemot arton vanliga kaffemärken som finns i de större butikskedjorna. Sammanlagt visade testerna att de flesta kaffesorter smakade så lika att betygsättningen nästan blev slumpmässig. Ytterst få märken tycks ha någon särskiljande karaktär, och varken de populäraste eller de kostsammare kaffemärkena fick högre betyg än lågprismärkena. Trots att man använde en bred betygsskala, så hamnade de flesta kaffemärken i mitten.

Annons:

Sammanlagt deltog cirka femtio kaffedrickande konsumenter i de olika blindtesterna. Inom varje test jämfördes kaffe med samma rostning, doserat enligt märkets rekommendation och bryggt i samma modell av bryggare. Ingen jurymedlem visste vilket kaffe de smakade på, så förutsättningarna var helt neutrala. Trots att billiga och dyra kaffemärken ställdes mot varandra så upplevde juryn inga betydande skillnader, så det är knappast smaken som avgör vad vi handlar, även om vi tror det.

Vanor och trovärdigt yttre

De flesta konsumenter har för vana att alltid köpa samma kaffemärke. Och en av de starkaste faktorerna är vanan, som gör att vi slipper ifrågasätta och analysera. En annan avgörande faktor är förpackningens design, som utstrålar en viss känsla och grad av trovärdighet. Hur vi uppfattar och värderar detta är starkt influerat av reklamfilmer och annonser där förpackningen har exponerats. En tredje faktor är priset, vilket har starkast påverkan för vår kvalitetsuppfattning. Men, om man med kvalitet avser smak så har samtliga blindtester visat att många konsumenter har fallit för självbedrägeri. Prisnivån visade sig inte ha någon koppling till smakupplevelsen. Men, de flesta människor identifierar sig själva med en viss prisnivå när de väljer varor, och det gäller även kaffet. Ändå vill vi hävda att våra val görs på basis av logik och välgrundade erfarenheter.

Miljö- och etikmärkning

Många vill göra etiska val och attraheras av begrepp som ”krav”, ”ekologiskt” eller ”rättvisemärkt”. Men, faktum är att väldigt många av de konkurrerande varorna som inte har dessa märkningar också uppfyller dessa kriterier, även om förpackningarna inte har den märkningen. Det beror på att varumärket måste betala för användandet av märkningen, eftersom denna regleras av någon organisation, och en kaffetillverkare som har kaffetyper i många segment framhåller helt olika argument i varje segment. Det är ytterst få varumärken idag som vågar ha produkter, som inte skapats enligt gängse etiska och miljövänliga normer. Men, självklart garanterar märkningen att kontroll och ansvar finns, vilket är nog så viktig. Kaffe är nämligen en av de varor som kräver mest besprutning, störst energiförbrukning, skogsskövling och miljöfarliga utsläpp. Juryn i Aftonbladets test gav dock lågt smakbetyg för de flesta ekologiska kaffemärkena.

Vatten och dosering påverkar smak

Kaffets smak tycks påverkas mer av dosering och vattenkvalitet, än kaffets pris och påstådda kvalitet. Till exempel har Skåne och Öland generellt sett ett hårdare och kalkrikare kranvatten, vilket har svårare att frigöra kaffets alla aromer. Där finns det anledning att välja en mörkare rostning, för att få ut mer smak. Men, tro inte att du får ut mer smak genom att dosera pulvret mer än rekommenderat. Vattnet har alltid en begränsning i hur mycket pulver det kan lösa upp, och även om det mjukaste vattnet har lite bättre förmåga så leder överdosering främst till ökad beska.

Här är resultatet från Aftonbladets test av mellanrostat kaffe:

Betyg 5:

Ingen

 

Betyg 4:

Bellarom (Lidl), 55,80 kr/kg (vinnare)

 

Betyg 3:

Zoega  Stockholm, 73,65 kr/kg

Arvid Nordquist Classic, 79,90 kr/kg

Lindvalls, 64,60 kr/kg

Löfbergs  Original, 63,65 kr/kg

Ica I love eco Elegant, 79,78 kr/kg

Ica, 61,80 kr/kg

 

Betyg 2:

Eldorado, 49,48 kr/kg

Gevalia, Ecologico, 97,65 kr/kg

X-tra, 51,90 kr/kg

Löfbergs  Eko, 70,67 kr/kg

Eguale  133,22 kr/kg

Garant  Ekologiskt, 65,80 kr/kg

Arvid Nordquist Solid, 105,56 kr/kg

Gevalia El-brygg, 81,11 kr/kg

Coop Svenskrostat, 65 kr/kg

Favorit 59:90 kr/kg

 

Betyg 1:

Ingen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.