Fairphone – fortfarande högsta etiska kvalitet bland mobilmärken

Apple, Huawei och Samsung har underskattat kundernas etiska värderingar

Både produktionen och återvinningen av våra mobiltelefoner omfattas av många etiska tveksamheter, som till exempel miljöproblem. Vid tillverkningen av en enda mobiltelefon så skapas i snitt ÅTTIOSEX kilo avfall och förbrukas hundratals liter färskvatten! Ett stort miljöproblem är våra mobilers korta användningstid, som främst beror på konsumenters trendkänslighet. Nya produktmodeller får helt enkelt många att betrakta…

Annons:

ANNONS:

[banner id=”1208″]

…sin telefon som omodern. Strävan efter låg vikt leder också till bräckliga konstruktioner som går sönder.
Detta har fått det unga etiska varumärket Fairphone att snabbt sälja slut i butikerna, trots att dess produkter fått ganska klena recensioner, ur teknisk synvinkel.

Användaren byter delarna

Att många konsumenter väljer en etiskt korrekt produkt, före ledande teknik, har tagit de andra mobilmärkena helt på sängen. Apple har visserligen uppfattat trenden och etiska värderingar ska i högre grad prioriteras för kommande iphone. Men Fairphone, som är ett holländskt non-profit-företag, ligger nu långt före alla andra mobilmärken i fråga om miljöpåverkan. Bland annat kan många delar i en Fairphone, som exempelvis displayen och batteriet, enkelt beställas och bytas av konsumenten själv för att telefonen ska kunna användas längre. Materialen är hållbart producerade i möjligaste mån och företaget har helt transparenta leverantörskedjor, där alla kan se var komponenterna och materialen kommer från. På så sätt kan man visa att inga material kommer från gruvbolag som förtrycker sina arbetare eller finansierar våld och krig.

Farlig mineralbrytning

Fairphone framhålls av organisationen Swedwatch som synar etiska förhållanden i många branscher. En av deras granskare är Therese Sjöström, som berättar för Testfakta om hela mobilmarknadens generella etikproblem.
– Det är inte bara miljöproblem. Människor arbetar under hemska förhållanden vid utvinnningen av metaller och mineraler till mobilernas komponenter. Men, det företag som kommit längst med att producera en etisk mobil är holländska non profit-företaget Fairphone. De har tagit fram en smart telefon där delar som batteri och skärm ska kunna beställas och bytas av användaren själv för att telefonen ska kunna hålla längre. De väljer också så hållbart producerade material som möjligt, och ger allmänheten full insyn i leverantörskedjan.
När det svenska företaget ETC började sälja Fairphone år 2017 så såldes alla produkterna slut på en vecka.

Fairphone inte perfekt

Som ungt mobilföretag har Fairphone också haft stora problem, vilket gjort somliga kunder besvikna. Flera av de ersättningsbara delarna till de första modellerna kan nämligen inte längre köpas, på grund av för höga produktions- och lagerkostnader. Företaget erkänner att de haft barnsjukdomar, men att den nya modellen kommer att erbjudas reservdelar betydligt längre. Fairphones originaldelar håller inte längre än andra mobilmärkens, men genom enklare bytesförfaranden kan konsumenten behålla sin mobil i flera år. Och Fairphones etiska kvaliteter är ännu oslagbara.

Källa: Swedwatch, Testfakta och Fairphone