Sjal reducerar effektivt risken för nackspärr, menar läkarna.

Nackspärr uppstår oftast av kalldrag som enkelt kan hindras genom att bära scarf.

Många läkare uppger att ömmande och stel nacke oftare beror på nedkylning och luftdrag, i högre grad än belastningsskador. Därför rapporterar allt fler forum inom medicin, fysioterapi, träning och hälsa att en sjal, scarf eller halsduk kan vara den enklaste åtgärden för att hindra uppkomsten av nackvärk.

Annons:

Eftersom halsens och nackens hud är så tunn, samtidigt som den utgör en knutpunkt för många leder och muskler, så behöver dessa områden mer skydd än övriga kroppen. Halsens omkrets är dessutom liten i förhållande till övriga kroppen, vilket gör att halsen lättare nedkyls, särskilt då våra kläder oftast slutar vid halsen. När vi njuter av luftkonditionering i bilen, hemmet, på jobbet eller när vi cyklar så upplever vi situationen som behaglig, men varje luftström som understiger kroppens egen temperatur avleder värme från hals och nacke. Eftersom en sjal hindrar värmeavledningen så har den en förebyggande funktion, och blir därmed ett effektivare medel än att i efterhand försöka åtgärda skadan med medicinsk eller terapeutisk behandling.

Trygghet ger bra hållning

DinSjal.se är en av Sveriges populäraste nätbutiker för sjalar, och de får ofta kundfrågor om nackvärk.
– Ja, både unga och mogna vill ha nåt snyggt som skyddar hals och nacke när de cyklar till arbetet, åker cabriolet eller sitter i bilar och lokaler med luftkonditionering. Det kan räcka med en tunn klädsam sjal för att effektivt minska värmeavledningen och därmed reducera risken för nackproblem. De flesta bär såklart sjalar bara för att det förhöjer och varierar deras outfit, som en stilfull accent. Men när halsen skyddas så får de flesta en tryggare kroppshållning och axlarna slappnar av, vilket också minskar risken för nackspärr, berättar Tom Swales på DinSjal.

Bistår gärna med stiltips

Modedesigner Magdalena Eriksson är DinSjals produktexpert, med över trettio års erfarenhet av textilier och mode:
– Ja, även om sjalen kan ha en praktiskt och nyttig funktion så vill man ju vara snygg. Och jag hjälper gärna kunder med råd och tips om stil och upplevelser av textilkvaliteterna. För de flesta människor föredrar såklart att bära en snygg accessoar och gå rak i ryggen, i stället för att senare tvingas bära en klumpig stödkrage runt en krökt nacke.

One thought on “Sjal reducerar effektivt risken för nackspärr, menar läkarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.