Djur är välkomna på SJ:s tåg

Men djur i sovkupé blir kostsamt då det kräver bokning av alla bäddar

Som djurägare ställs man ofta inför ett dilemma när man planerar att resa. Men faktum är att möjligheten att ta med sällskapsdjur på flyg, buss, båt och tåg är riktig goda – om bara djuret själv är med på noterna.

Annons:

SJ har tydliga villkor och erbjudanden för resa med djur:

–Ja, djur får följa med i 2 klass och då bokar man särskild plats i avdelning Djur tillåtet. Och om man reser med ett tåg där man inte kan boka platsbiljett så sätter man sig i den djurtillåtna vagnen. Många passagerare tänker nog inte på det, men på utsidan av vagnen står det faktiskt om djur är tillåtna, förklarar SJ:s informatör Anna Nilsson.

Djuren reser gratis

Anna Nilsson berättar vidare att det till och med är gratis att ta med sig två sällskapsdjur, så länge de får plats på golvet vid din sittplats.

–Visst, men har du ett större sällskapsdjur eller om det behöver större utrymme så får du lägga till en kostnad som motsvarar priset för en ungdomsbiljett. För mindre sällskapsdjur i bur, till exempel fågel, kanin och marsvin, så räknas varje bur som ett enda sällskapsdjur, oavsett hur många djur som är i buren.

Det innebär att om man har en eller två burar som får plats på golvet vid, eller under, ägarens säte så kostar det inget extra. Men om resenärens djur eller burar tar allt utrymme kring fötterna så får dennes övriga garage placeras på annan plats, så att övriga medresenärer också får benutrymme.

–Katter och hundar måste inte vara i bur, men du har såklart totalansvar för att djuret inte stör andra resenärer eller klättrar upp på säten. En liten katt eller hund, eller djur i bur, kan även sitta i knät.

Måste boka hela sovkupén

–Samma regler gäller både natt- och dagsresor. Behöver man resa i liggvagnskupé på nattåg så kan man också ta med upp till två sällskapsdjur, eller burar. Men du måste faktiskt boka och betala för hela liggvagnskupén, oavsett om ni är en eller flera resenärer. Du betalar alltså ett fast pris för alla liggplatserna och hela sovkupén, säger SJ:s informatör Anna Nilsson.

Anledningen är förstås att andra sovresenärer inte ofrivilligt ska sova bland djur, och dessutom så ingår en grundligare städning av kupén. Men, bokningen av sovkupé med djur kräver en särskild procedur, som SJ:s informatörer ofta får förklara:

–Ja, på SJ.s bokningssida går det till så här. Man väljer vilka orter man reser till och från, och markerar sedan ”lägg till kampanjkod” och skriver in kampanjoden ”Djur”. På tidtabellsidan rödmarkeras då dom nattåg som har djurtillåtna kupéer, och man väljer då dom röda priserna och går vidare till betalningen.

Text: Tom Swales

Mer info: www.sj.se

2 thoughts on “Djur är välkomna på SJ:s tåg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.