Vinterförbered husvagnen innan det är för sent

När man ska vinterförbereda husbilen eller husvagnen så ska bodelens vätsketankar tömmas helt, för att inte frysskadas. Detta gäller färsk- och spillvattentankarna, varmvattenberedaren och naturligtvis även toalettens tank (rengöres) – men inte kylarvätskan för husbilens motor, som du bara kontrollerar frysskyddet på. Om du har använt spolarvätska av sommar-typ, utan frysskydd, i husbilen så bör du spruta ut den på vanligt vis.
Med rätt vinterförberedelse av sin husvagn eller husbil så finns det ingen anledning att hålla den varm med fläktar eller radiatorer, men däremot kan det vara bra att ställa in en (två vid större fordon) fuktabsorberande torrboll. Den som ändå väljer att hålla fordonet svagt uppvärmt, ökar risken för kondensbildning när den kalla uteluften möter den varmare karossen, och i sådana fall måste ventileringen ökas avsevärt.

Annons:

Växel bättre än handbroms

Teknikpersonalen på Vincents Husbil & Husvagn (Varberg) är auktoriserade specialister på service och vård, och utför vinterförberedelser på husbilar och husvagnar åt många kunder. – Det går utmärkt att ställa upp husbilen eller husvagnen utomhus, men lägg hellre i en växel på husbilen än att lämna handbromsen åtdragen eftersom risken finns att den låser sig. På husvagnen kan man ha hjulen låsta med några klotsar, stenar eller reglar hellre än att ha handbromsen åtdragen hela vintern. Och, se till att ventilerna är öppna, men lämna inte fönstren på glänt såvida fordonet inte står inomhus, råder teknikerna.
Ett enkelt och gammalt trick för att skydda gummit på vindrutetorkare är att strö talk över dem och ställa dem i upplyft läge, vilket bevarar gummits elasticitet, förhindrar uttorkning och sprickbildning.

Batterivård viktig del av vinterförberedelsen

– Batterier är kostsamma, och garantin gäller bara om de hanteras rätt, vilket också ingår i vinterförberedelse av en husbil och husvagn. Batteriet till bodelen får bäst vintersömn av att man slår av huvudströmbrytaren på elblocket. När det gäller husbilens motorbatteri så ska kabeln till pluspolen kopplas loss, för att ingen klocka, mätare eller annan automatik ska dra tjuvström, påpekar teknikerna på Vincents.
I stort sett varje husbil eller husvagn har integrerad eller medföljande batteriladdare av korrekt typ, men om man tar hem batterierna för laddning så är det mycket viktigt att man vet vilken typ (syra-, gel- eller AGM-batteri) det är. De kräver olika laddningsprocesser och det kan vara både förstörande och farligt att ladda fel batterityp med fel laddare.
Alla vill såklart ha starka och friska batterier när våren kommer, och många har batterierna på konstant underhållsladdning under hela vintern, medan andra laddar med 2-3 veckors intervaller. Båda metoderna går utmärkt, så länge laddaren har automatik och överladdningsskydd, vilket gäller de flesta modeller från modern tid.

Glöm inte mat och dynor

– Ett gott råd när man ska vinterförbereda husbilen eller husvagnen är att ta hem alla fuktabsorberande kuddar, täcken och dynor och tömma skafferiet på allt ätbart, för att slippa bosättning av möss, påminner Vincents personal.
Avsluta vinterförberedelsen med att slå av pumpen för vattnet med dess strömbrytare (om sådan finns) eller genom att ta ur dess säkring. Öppna sedan alla vattenkranar i läge mellan varmt och kallt, lägg ner duschslangen på golvet så den töms och häll lite spolarvätska i diskhon, handfatet och duschbrunnen så att vattenlåsen blir frysskyddade.
– Ett råd till alla som vill ha husbilen servad innan de ger sig ut på nästa års resor, är att försöka få den utförd redan på hösten, innan vinterförberedelserna, eftersom det kan vara långa köer till alla verkstäder på våren. Men, kunder som lämnar in husbilen till oss för vinterförvaring får den såklart servad till våren, om så önskas, avslutar Vincents Schaffler på Vincents Husbil & Husvagn, i Varberg.

Text: Tom Swales

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.