Äkta eller falsk cashmere? Lär dig skillnaden!

Unika fibrer från getarter i kall miljö ger den namnskyddade ullen

I kläd- och inredningsbutiker finns mängder av produkter som påstås vara av äkta cashmere. Men, i många fall är det ett falskt påstående, som bryter mot både marknadsföringslagen och varumärkesskyddet. Cashmere är nämligen ett juridiskt skyddat begrepp som bara omfattar ull med en särskild karaktär, från särskilt angivna djur, och dessutom endast en del av djurets päls. Äkta cashmere-ull görs av underullsfibrer från vissa get-arter som utvecklar den speciella pälsen i mycket kallt klimat. Ullen är mycket mjuk och lätt och används till klädesplagg som pullovrar, kappor, kostymer och sjalar. Beroende på sammanhang, kultur, språk och region så anges ofta kashmir- och pashminagetter som samlingsnamn för de olika arterna. Pashmina och kashmir är juridiskt skyddade begrepp som bara får användas för den här speciella ullfibern, men både medvetna och omedvetna felaktighet förekommer förstås. Stavningarna förekommer också i många varianter, som t ex kashmir, kashmere, cashmir och cashmere.

Annons:

Fusk och förvirring

Ordet “pashmina” används ofta felaktigt om sjalar av en viss typ och storlek, trots att de kan vara gjorda av viskos, bomull eller fårull. Även “cashmere” omgärdas av fusk och inblandning av andra fiberarter, som har liknande karaktär. Ordet “cashmere” kommer förstås från regionen Kashmir, i norra Indien. Och, på deras språk kallas den finaste underullen närmast huden på magen och under hakan för “pashm”, vilket har bildat ordet “pashmina”. De flesta producenterna av denna ull finns i Mongoliet och allra särskilt Inre Mongoliet, men produktion finns även i andra östasiatiska länder som håller de särskilda get-arterna. Ullen exporteras bl a till Italien, Skottland, England och Japan, där man producerar textilen och plaggen.

Kvalitetsfaktorer

Det är främst fiberlängden som avgör cashmere-ullens kvalitet och den mest exklusiva sorteringen är minst 36 mm, men även ner till 32 mm är bra. Kortare fibrer i plagg, kan misstänkas vara av inblandning av annan ull som t ex kanin, yak eller lama. Andra egenskaper som fibrens fall, vithet och fall är också viktiga. Kashmere-/pashmina-fibrer utvecklas bara i mycket kalla miljöer och säsonger, så när våren och värmen kommer så börjar den fina underullen släppa. Getskötarna kammar då loss den, men lämnar det övriga täckhåret, vilket är ett arbetsmoment som kräver skicklighet och varsamhet. Så, på grund av att den fina ullen utvecklas i begränsad omfattning, och den omfattande arbetstiden för omhändertagandet, så är det en exklusiv produkt som har ett högt men motiverat pris.

Text: Tom Swales
Faktareferens: Camel Hair & Cashmere Institute, Wikipedia och Textilproducenternas lexikon.

9 thoughts on “Äkta eller falsk cashmere? Lär dig skillnaden!

  1. Thank you for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you?¦ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect web site.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.